Jak působí moderní slazené a neslazené nápoje na naše zdraví?
Tuto otázku si položili vědci Bostonské University pod vedením Dr. Vasana, specialisté na prevenci, diagnostiku a léčbu nemocí srdce a cév. Jejich závěr je ohromující: “Soft drinks, tedy nealkoholické nápoje, ať již dietní nebo klasické, vedou k podstatnému zvýšení výskytu metabolického syndromu u občanů středního věku”.Tento závažný závěr dlouholetých výzkumů byl publikován na stránkách významného časopisu “Circulation”, který se věnuje otázkám prevence vzniku nemocí srdce u Američanů. „Muži a ženy, kteří vypijí více jak jednu sklenici komerčně připravených nealkoholických nápojů denně vykazují o 48% vyšší výskyt faktorů, které dříve nebo později vedou k nemoci srdce a infarktu v porovnání s lidmi, kteří tyto nápoje nekonzumují“. Tak zní závěry vědců.
Obecně se předpokládalo, že nadměrná konzumace slazených nápojů vyvolává v těle pozitivní energetickou bilanci a ta podstatně přispívá ke vzniku obezity. Obezita prokazatelně vede ke vzniku nemocí srdce. Vědce ale překvapilo zjištění, že výskyt metabolického syndromu byl vysoký i u osob, konzumujících “light” formu nealkoholických nápojů. Zde nemohl být příčinou narušení metabolismu nadbytek cukru a pozitivní energetická bilance. Pití “light” nápojů vedlo ke vzniku insulinové resistence u dětí a dospívajících a k hypertenzi u dospělých.